Hotei – En föregångare till jultomten?

Hotei statyer av okänd

I utställningen Österlands skatter på Östergötlands museum så finns det något intressant. Nämligen små statyer av en liten gubbe som påminner väldigt mycket om jultomten. Han kallas för Hotei (布袋) eller Budai och är en av de sju lycko gudarna från japansk mytologi. Stavningen Hotei på kinesiska går också att översätta till tygpåse vilket han bär på ryggen. Från tygpåsen kan han få exempelvis mat och dryck, men också många andra värdesaker. Det bästa är att tygpåsen aldrig blir tom.

Hotei är gud över lycka, barn och popularitet. Han avbildas oftast med en stor naken mage, ett leende och med sin tygpåse. Ibland är han även omgiven av barn vilket är passande då han är deras beskyddare. Han brukar också avbildas skrattande. Men det finns också mer till Hotei då man tror att han brukade var en riktig person som levde någonstans mellan år 900 och 1000 i dåtidens Kina. Han var då en vandrande munk som var väldigt omtyckt hos barnen. Det var kring år 1200 som myten om honom kom till Japan.

Så Hotei är kort sagt en skrattande gubbe med stor mage som kommer med en stor tygpåse och är väldigt populär hos barnen. Jag tror att vi alla kan hålla med om att det låter väldigt mycket som jultomten. Men hur kan en så gammal myt från asien påminna så mycket om en så central del i en kristen högtid? Det vet jag inte, men det är ofta myter från runt om i världen liknar varandra och om det bara är ett sammanträffande eller inte kanske vi aldrig får veta.

En perfekt utflykt under  mellandagarna kan vara att åka in till Östergötlandsmuseum för att se på statyerna av Hotei. Vem vet, det kanske finns något annat fascinerande där också.

Skribent Fredrika Ahlström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s